Tengku Sarah
blogviews
Meet me!
Kamsamida^^


FacebookTwitterInstagram
Admin!
Anneyong^^


 photo 6fb96f8f-514c-4f82-a9b4-8d23706600c2_zps730761df.jpg
*TENGKU SARAH A'AISHAH TENGKU IBRAHIM
*23 September
*Kubang Kerian, Kelantan Malaysia
*Easy Going and outgoing person
Bloggers!
Saranghaeyo^^


Chatters!
Hye



Background^^!
Sila pilih

Background #1 Background #2 Background #3
Template By : Rana
Basecode : Ayesha
Help : C U T E
Owner & RE-edit : Tengku Sarah
Sambal Pauh ikan kering
Thursday, March 13, 2014 | 3/13/2014 12:00:00 AM |

Assalamualaikum!!

Nampak tak entry tu bertajukkan sambal lagi? HEHE aku peminat tegar sambal yang mak aku buat. Walaupun simple tapi sangat sedap sampai terbawak-bawak dalam mimpi.

Betul lah kata orang kan "masakan mak paling sedap didunia dan tiada tandingan". Aku kasi berbintang-bintang kesedapan masakan mak aku. ^^

Entry lepas aku dah share kat korang cara-cara nak buat sambal pauh-udang versi kelate kannn. So dah try ke belum? Hope korang dah try ek. Sebab sekarang aku nak share sambal pauh ikan kering feveret mak aku. Aku feveret yang udang tu.wuwuwuwu

BAHAN- BAHAN

  •  2 biji pauh/ mangga (dikupas dan dihiris kecil-kecil)
  • 3/4 ekor Ikan kering (terpulang jenis ikan kering mana, kalau ikan kering agak besar hanya guna seekor   sahaja)
  •  Lada burung
CARA PENYEDIAAN

  • Goreng ikan kering sehingga garing dan masak.
  • Tumbuk lada sehingga sebati diikuti dengan buah pauh.. Tumbuk dan tumbuk ye.
  • Dah nampak bahan-bahan yang korang tumbuk tu dah mix dah, masukkan ikan kering yang telah digoreng tadi. Yang ni terpulang pada korang tau sama ada nak ambik isi ikan tersebut satu-satu ke atau potong terus ikan terus dan tumbuk sekali dengan tulang temulangnya
  • Normally,ikan kering kan susah nak buang tulang-tulang tu,lagi better kalau korang guna ikan kering yang tulang tak bersepah (aku lupa nama ikan kering tu,pandai-pandai cari ye)
  •  Tumbuk kesemua bahan dengan menggunakan lesung batu ye. Jangan blender pulak. Kang jadi bubur sambal pulak.
SIAP DIHIDANG. Korang cuba lah ye. Sambal ni tak payah letak garam dah sebab tu kan ikan kering. Lain lah korang ni suka extra masin kannnn. Adalah tidak digalakkan ye. ^^

SELAMAT MENCUBA UOLLS 





 photo 6f80631b3e854accd1ec2b89006d6148_zpsbc75d54a.png Terima kasih. Adiossss